kuchnia amerykańska,

Mac and Cheese, czyli amerykański makaron z serem w 10 minut

23.1.22 mm 1 Comments

Kremowy, serowy sos, w którym pływa utopiony makaron. Prawdziwa rozpusta na talerzu. Nieprzyzwoicie kaloryczny przysmak, który dobrze znają fani serialu "Przyjaciele". Mac and cheese to amerykański klasyk, podobnie jak cheeseburger czy ciasto bananowe. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którzy do kuchni zaglądają rzadko.  

Aksamitny serowy sos, otaczający niewielkie makaronowe kolanka - Mac and Cheese to danie, bez którego amerykańska kuchnia nie istnieje

Mac and Cheese w 10 minut - przepis


Składniki


  • 300 g  sera cheddar lub gruyère
  • 200 g makaronu typu kolanka (macaroni)
  • 500 ml mleka  3,2 %
  • 40 g masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) 

 

Przygotowanie

 

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na maśle podsmażamy lekko pokrojone drobno czosnek i papryczkę chili, dodajemy mąkę i chwilę prażymy bez przerwy mieszając. Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem i wciąż mieszając zagotowujemy tak, by nie powstały grudki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy sera i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Do serowego sosu dodajemy makaron, mieszamy i chwilę gotujemy całość. Gotowe!
W wersji dla tych, którzy nie liczą kalorii, danie można wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania, posypać garścią startego sera, parmezanem lub obłożyć plastrami mozzarelli i zapiekać 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mogłoby się wydawać, że to danie kompletnie nie pasuje do siebie jeśli chodzi o składniki, ale fakt jaką furorę robi w USA świadczy o tym, że jest na prawdę wyborne. Każdy kto spróbuje prawdziwe mac nad cheese w USA z pewnością zrozumie fenomen tego dania i wróci po dokładkę.

    OdpowiedzUsuń