kuchnia amerykańska,
W wersji dla tych, którzy nie liczą kalorii, danie można wyłożyć do
wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania, posypać garścią startego
sera, parmezanem lub obłożyć plastrami mozzarelli i zapiekać 20
minut w 200 stopniach. Smacznego!
Mac and Cheese, czyli amerykański makaron z serem w 10 minut
Kremowy, serowy sos, w którym pływa utopiony makaron. Prawdziwa rozpusta na talerzu. Nieprzyzwoicie kaloryczny przysmak, który dobrze znają fani serialu "Przyjaciele". Mac and cheese to amerykański klasyk, podobnie jak cheeseburger czy ciasto bananowe. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którzy do kuchni zaglądają rzadko.
Aksamitny serowy sos, otaczający niewielkie makaronowe kolanka - Mac and Cheese to danie, bez którego amerykańska kuchnia nie istnieje |
Mac and Cheese w 10 minut - przepis
Składniki
- 300 g sera cheddar lub gruyère
- 200 g makaronu typu kolanka (macaroni)
- 500 ml mleka 3,2 %
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na
tarce o grubych oczkach. Na maśle podsmażamy lekko pokrojone drobno
czosnek i papryczkę chili, dodajemy mąkę i chwilę prażymy bez przerwy
mieszając. Zasmażkę zalewamy zimnym mlekiem i wciąż mieszając
zagotowujemy tak, by nie powstały grudki. Doprawiamy solą i pieprzem, po
czym dodajemy sera i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Do serowego
sosu dodajemy makaron, mieszamy i chwilę gotujemy całość. Gotowe!
Mogłoby się wydawać, że to danie kompletnie nie pasuje do siebie jeśli chodzi o składniki, ale fakt jaką furorę robi w USA świadczy o tym, że jest na prawdę wyborne. Każdy kto spróbuje prawdziwe mac nad cheese w USA z pewnością zrozumie fenomen tego dania i wróci po dokładkę.
OdpowiedzUsuń