deser bezglutenowy,
• 200 g suchego ryżu - warto szukać na opakowaniu informacji „sticky” lub „glutinous rice”
szczypta soli
• 2 łyżki cukru - opcjonalnie, zamiennikiem może być syrop z agawy lub miód
• 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
• 1 duże mango; owoc musi być mocno dojrzały, wtedy jest naturalnie słodki
• ziarna sezamu lub orzeszki do posypania (opcjonalnie)
Mango Sticky Rice | Deser rodem z Tajlandii (przepis)
Dla wielbicieli Tajlandii, egzotycznego aromatu kokosa i słodkiego smaku mango, danie to wygrywa w przedbiegach z wszelakimi deserami, jakich próbowali w Azji.
Mango sticky rice to nic innego, jak kleisty ryż z mango. Ma wiele zalet - jest bezglutenowy i sięgać mogą po niego wegetarianie. Poza tym syci i zaspokaja głód na coś słodkiego. Może być świetną alternatywą dla owsianki, a nawet popołudniowym posiłkiem.
Mango Sticky Rice |
Składniki
• 200 g suchego ryżu - warto szukać na opakowaniu informacji „sticky” lub „glutinous rice”
szczypta soli
• 2 łyżki cukru - opcjonalnie, zamiennikiem może być syrop z agawy lub miód
• 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
• 1 duże mango; owoc musi być mocno dojrzały, wtedy jest naturalnie słodki
• ziarna sezamu lub orzeszki do posypania (opcjonalnie)
Sposób wykonania
Ryż płuczemy i zanurzamy w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny (najlepiej odstawić go na noc.
Po kilku godzinach moczenia odcedzamy ryż i układamy go na sicie lub czystej gazie i układamy nad garnkiem w taki sposób, by mógł ugotować się na parze (sito lub gaza nie powinny dotykać wody). Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut lub według wskazania na opakowaniu ryżu. Od czasu do czasu warto sprawdzić poziom wody w garnku i dolać jej, jeśli jest to konieczne.
Po kilku godzinach moczenia odcedzamy ryż i układamy go na sicie lub czystej gazie i układamy nad garnkiem w taki sposób, by mógł ugotować się na parze (sito lub gaza nie powinny dotykać wody). Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut lub według wskazania na opakowaniu ryżu. Od czasu do czasu warto sprawdzić poziom wody w garnku i dolać jej, jeśli jest to konieczne.
Kiedy ryż się gotuje, w osobnym naczyniu gotujemy mleko kokosowe z solą
i cukrem aż lekko zgęstnieje - wystarczy 5 minut po osiągnięciu
wrzenia. Gotowy ryż przekładamy do miski, zalewamy mlekiem kokosowym i
dokładnie mieszamy (nieco mleka możemy pozostawić do polania dania).
Mieszankę ryżu i mleka kokosowego odstawiamy na ok. 15-20 minut, by ryż
wchłonął mleko kokosowe.
Mango kroimy w paski lub kwadraty, wszystko zależy od naszej fantazji. Ryż z mango układamy w miseczce lub na talerzu, polewamy pozostałym mlekiem kokosowym do smaku i posypuj sezamem lub orzechami. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Mango kroimy w paski lub kwadraty, wszystko zależy od naszej fantazji. Ryż z mango układamy w miseczce lub na talerzu, polewamy pozostałym mlekiem kokosowym do smaku i posypuj sezamem lub orzechami. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Uwielbiam wszelkie egzotyczne owoce, w tym oczywiście również mango. Nigdy nie robiłam takiego deseru, a myślę, że mógłby mi on posmakować. Chętnie wypróbuję ten przepis. Dziękuję za inspirację! :)
OdpowiedzUsuń