Austria,
Austria | Germknödel popularny jak Kaiserschmarrn
Austria, wycieńczonym jazdą na nartach, serwuje germknödel. Po dniu pełnym wrażeń na stoku to wyjątkowo rozkoszna i słodka nagroda. A później na długo wspaniałe wspomnienie udanych zimowych wakacji
Germknödel - raczej nie jest daniem dla osób na diecie. Jest za to daniem (deserem), który w Austrii trzeba spróbować fot. travelerdeluxe |
Knedle stanowią niejako symbol tradycyjnej
austriackiej kuchni. W knedlowym raju bez wątpienia wyróżnia się
germknödel - proste danie, przekąska (lub deser) znana chyba wszystkim narciarzom
odwiedzającym stoki w austriackich Alpach. Serwowana na tle skrzącego
się śniegu robi wyjątkowe wrażenie. Trudno się dziwić, że każdego roku
na nowo podbija podniebienia dzieciaków i dorosłych, w narciarskich
schroniskach bijąc na głowę pozostałe dania z menu. Poprawia nastrój
również tym, którzy na co dzień nie przepadają za potrawami na słodko.
Czytaj też
Germknödel to nic innego, jak gigantyczna kluska gotowana na parze,
nadziewana powidłami śliwkowymi, utopiona w przepysznym muślinowym,
waniliowym sosie (lub roztopionym maśle) i obficie posypaną makiem.
Składników niewiele, jednak są dobrane na tyle przemyślanie, że ich smak
jest po prostu wyjątkowy. Kwaśny smak śliwkowych powideł sprawia, że
wypełnienie doskonale kontrastuje ze słodkimi dodatkami kluski.
Germknödel może być pyszną i słodką propozycją na obiad albo sycącym
deserem. Tak się je jada w Austrii, bez konkretnego wskazania na
kolejność w menu. Danie pochodzi z południowej i wschodniej Austrii oraz
z Niemiec i przez lata kojarzone było ze skromnymi posiłkami biedoty.
Tradycja jedzenia słodkiego obiadu pojawiła się nieco później. Pochodzi z
czasów, gdy podczas Wielkiego Postu członkowie Kościoła Katolickiego
nie mogli jadać mięsa, a ryby z racji ceny były towarem luksusowym.
Powszechnie jadano wtedy dania z warzyw, jaj i mąki. Germknödel obok
Kaiserschmarrn stał się popularnym posiłkiem, jadanym chętnie do dziś. W
austriackich supermarketach spotkać można zamrożone germknödel, które
można przygotować w zaledwie 20 minut. To duże ułatwienie dla
zabieganych gospodyń, a dla turystów smaczna pamiątka z udanych zimowych
wakacji.
0 comments: