FEATURED,
Mają delikatny smak i lekko sprężystą konsystencję, co czyni je popularnym daniem w regionie Warmii. Śmiało można powiedzieć, że to flagowa potrawa, której na Warmii trzeba spróbować. Dzyndzałki to rodzaj klusek, które wyróżniają się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Te swoiste pierogi nazwę zawdzięczają prawdopodobnie charakterystycznym kształtom, czyli uszom na brzegach zwanymi dzyndzlami. Dzyndzałki warmińskie wypełnione są surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny. Znane są też dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami.
Dzyndzałki pojawiły się na Warmii i Mazurach wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. Co ciekawe, dzyndzałki wpisano na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-08-09 w kategorii "Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim". Podstawą kuchni warmińskiej są zupy, a słodko-kwaśna zupa gulaszowa jest na Warmii prawdziwym dobrem. Wypełniona wieprzowiną, czasami boczkiem, fasolą, kapustą i wieloma innymi dobrociami.
Karmuszka jest treściwa i dość tłusta, pełna warzyw, stąd świetnie smakuje jesienią i zimą, rozgrzewa i syci. Zawiera w sobie wszystko, czym jesienią i zimą posilali się mieszkańcy Warmii.
Proste danie powstało w czasach, kiedy w kuchni dominowały ziemniaki będące podstawą do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Dawniej była daniem popularnym, codziennym, niezwykle sycącym. Do jej przygotowania potrzebne były ziemniaki, usmażone skwarki z cebulą, mąka i przyprawy.
Receptura przygotowywania kiszki z pokolenia na pokolenie przetrwała do dziś. Co więcej, ma ogromne rzesz fanów, którzy podczas podróży po Warmii muszą jej spróbować. Jest delikatna, syci i rozgrzewa. Jadana jest jako danie obiadowe lub przekąska.
Jedząc je mamy pewność, że próbujemy prawdziwych regionalnych smaków, bowiem farszynki wpisane są na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-08-12 w kategorii "Gotowe dania i potrawy" w woj. warmińsko-mazurskim.
Okonie, sielawy, sieje, sandacze - jada się je tu chętnie i często. Jednak kiedy o świeże ryby ciężko, na Warmii sięga się po ryby wędzone lub usmażone i zamarynowane, po które można wybrać się do gospodarstw rybackich. Nie zapominajcie o o stynce, niewielkiej rybie o srebrzystych bokach i ciemniejszym grzbiecie, która po obtoczeniu w mące i usmażeniu osiąga kolor złota. Jej połowy prowadzone są jedynie zimą, gdy jeziora skuwa lód. Świeżo złowione i usmażone stynki zimą serwuje wiele warmińskich restauracji.
Jak smakuje Warmia? Czego koniecznie trzeba spróbować?
Kulinarna wyprawa na Warmię jest bez wątpienia wielką przygodą, którą warto przeżyć. Kuchnia regionalna Warmii (ale też pobliskich Mazur) jest różnorodna i czerpie z tradycji lokalnych składników oraz bogatej kultury kulinarnej. Dzisiejsza kuchnia powstała dzięki wielokulturowej i wielowyznaniowej społeczności Warmii i Mazur.
Dzyndzałki warmińskie
Dzyndzałki pojawiły się na Warmii i Mazurach wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. Co ciekawe, dzyndzałki wpisano na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-08-09 w kategorii "Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim".
Zupa Karmuszka
Karmuszka jest treściwa i dość tłusta, pełna warzyw, stąd świetnie smakuje jesienią i zimą, rozgrzewa i syci. Zawiera w sobie wszystko, czym jesienią i zimą posilali się mieszkańcy Warmii.
Kiszka ziemniaczana
Receptura przygotowywania kiszki z pokolenia na pokolenie przetrwała do dziś. Co więcej, ma ogromne rzesz fanów, którzy podczas podróży po Warmii muszą jej spróbować. Jest delikatna, syci i rozgrzewa. Jadana jest jako danie obiadowe lub przekąska.
Kartacze
Tradycyjna specjalność kulinarna charakterystyczna dla regionu Mazur, zadomowiła się również na Warmii. Sprężyste podłużne pyzy formowane z masy ziemniaczanej wypełnione nadzieniem z mielonego mięsa, bywają zwykle wielkości pięści. Przed podaniem okrasza skwarkami z posiekaną przysmażoną cebulą. W takiej wersji podawane są jako lokalna atrakcja kulinarna.
Pod uroczą nazwą kryje się potrawa przypominająca... pączki. Tymczasem okrągłe kotleciki wykonuje się z masy ziemniaczanej i wypełnia z mięsnym farszem. Są jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw ziemniaczanych dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur. Farszynki można porównać do kartaczy, choć w odróżnieniu od kartaczy farszynki smaży się, a nie gotuje. Można je jeść jako samodzielne danie lub do czerwonego barszczu. Farszynki
Jedząc je mamy pewność, że próbujemy prawdziwych regionalnych smaków, bowiem farszynki wpisane są na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-08-12 w kategorii "Gotowe dania i potrawy" w woj. warmińsko-mazurskim.
Ryby
TdL
Kuchnia regionalna Warmii i Mazur w Polsce według mnie jest bardzo smaczna - odzwierciedla ona tradycje kulinarno-kulturowe tego regionu. Jest ona bogata w surowce naturalne, takie jak ryby, mięso, produkty mleczne i warzywa. Wiem również, że ze względu na obecność licznych jezior, ryby odgrywają ważną rolę w kuchni Mazur. :) Bardzo ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten region Polski! Można tam nie tylko dobrze zjeść, ale i przede wszystkim odpocząć i spędzić cudowny czas z całą rodziną. Za niedługo zaczynają się ferie i z tego powodu wybieram się na Mazury z dziećmi. Już nie umiem się doczekać!
OdpowiedzUsuń