Jesień w Trydenckich Dolomitach
Trydent kusi spacerami w kolorach jesieni. To najlepsza pora na trekking jednym z górskich szlaków - przez doliny i lasy spowite w żółto-czerwonych barwach. Październik to też czas, gdy schroniska w Dolomitach Fassa i w Pale di San Martino zapraszają na "Jesień w Dolomitach" – cykl spotkań skierowany do miłośników trekkingu, fotografii i jogi.
Jesień na wysokości na wyciągnięcie ręki dzięki górskim wyciągom
Urok gór to m.in. podziwianie panoramy ośnieżonych szczytów i cieszenie się nią nawet po długiej i wymagającej wspinaczce. Region Trentino wychodzi naprzeciw turystom - ułatwia górskie wyprawy i umożliwia korzystanie z wyciągów, które zabiorą odwiedzających na wybrane szczyty. W ramach inicjatywy “Jesień w Dolomitach" wiele z nich będzie otwartych dłużej, tj. do drugiego/trzeciego tygodnia października, tak aby umożliwić odwiedzającym pełne doświadczenie tej pięknej pory roku. Szczegółowe informacje na temat otwarcia wyciągów w sezonie jesiennym znajdziesz tutaj.
W jesienne weekendy, w ramach akcji „Jesień w Dolomitach” siedem górskich schronisk w Val di Fassa oferuje turystom siedem ciekawych wydarzeń. Do większości z tych ośrodków można łatwo i wygodnie dotrzeć pieszo, a do niektórych z nich dotrzesz również wyciągiem. W wymienionych schroniskach odbywają się cykle spotkań skierowane do miłośników trekkingu, fotografii i jogi.
Cały cykl rozpoczął się od "Najpopularniejszej degustacji na świecie" – weekendu dla prawdziwych pasjonatów wysokości i smakoszy kulinarnych. Uczestnicy, w scenerii schroniska Velo della Madonna, smakowali produktów Szlaku Serowego Dolomitów.
Kalendarz nadchodzących wydarzeń:
• 30 września - 1 października: “Jesień w Dolomitach” przenosi się do schronisk turystycznych położonych niżej. W schronisku Fonteghi zasmakujesz przepysznego włoskiego jedzenia i canyoning’u, który bez wątpienia podniesie poziom adrenaliny każdemu. Spływy odbywają się w czystych wodach potoku Neva w Val Noana, gdzie pod opieką przewodników górskich Aquile di San Martino "Zanurzysz się w krystalicznych wodach i smakach przeszłości".
• 6-7 października: Czas na "Polowanie na odgłosy miłości", czyli wydarzenie, którego nie mogą przegapić miłośnicy przyrody. W ciągu dwóch dni uczestnicy będą podziwiać wyjątkowe zjawisko Enrosadira – spektakl kolorów rozgrywający się na zboczach gór w Pale di San Martino, a także posłuchają ryku zakochanych jeleni w lasach Passo Rolle. A to wszystko w połączeniu z pysznymi daniami schroniska turystycznego Capanna Cervino.
• 14-15 października: To weekend dla pasjonatów zielarstwa! W Alpe Vederna odbędzie się wydarzenie "Poza kursem, między detoksem a niespotykanymi panoramami". Na odwiedzających czekają dwa dni wycieczek na łonie natury połączonych z warsztatami poświęconymi ziołom i kwiatom górskim, które poprowadzi Elisa di Erborì.
Doświadczenia kulinarne na dużych wysokościach
• 7-14 października: W tym terminie odbywa się wydarzenie Sapori insoliti d'Autunno - na wysokości 2100 m n.p.m., w jesiennej scenerii Parku Adamello Brenta w Madonna di Campiglio. W trakcie wydarzenia każdy uczestnik zasmakuje lokalnych produktów, w tym regionalnych serów będących symbolem Val Rendena oraz spotka się z górskimi ekspertami. Bohaterem pierwszego spotkania jest ser Spressa delle Giudicarie DOP, a drugiego - alpejski golec.
Zachowaj ostrożność
Przed wyruszeniem na górski trekking zawsze należy dokładnie zaplanować wyprawę i dobrze ocenić swoje przygotowanie – obecnie mając również na uwadze to, że dni stają się coraz krótsze. Jeśli wybierasz się na szlak sklasyfikowany jako trudny technicznie lub jesteś osobą początkującą, polegaj na przewodniku wysokogórskim lub śródgórskim. Co więcej, wskazane jest, aby zawsze kontaktować się ze schroniskami położonymi w okolicy, którą chcesz odwiedzić, aby być na bieżąco z dostępnością trasy i warunkami pogodowymi. Pamiętaj też o odzieży dopasowanej do podejmowanej trasy i wysokości, w tym o odpowiednim sprzęcie technicznym. Szczególnie jeśli zamierzasz chodzić we wczesnych porach dnia, kiedy ziemię na niektórych stokach może pokrywać warstwa lodu.
0 comments: