Dubaj,

Dubaj na talerzu. Co zjeść? Gdzie zjeść?

5.9.24 mm 0 Comments

Dubaj - niezwykłe miasto kontrastów, które zaskakuje nie tylko architekturą, ale i kuchnią. Przed wami przewodnik po kulinariach miasta, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością. Od tanich ulicznych przysmaków, po wykwintne dania w restauracjach Michelin z widokiem na Burj Khalifa. W Dubaju znajdziecie wszystko, czego dusza zapragnie!


Co warto zjeść w Dubaju? Odpowiedź na to pytanie może was zaskoczyć! Różnorodność kuchni świata w jednym miejscu jest tu pojęciem niezwykle szerokim, a samo jedzenie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Kulinarna podróż po Dubaju pozwala odkryć smaki, o których nigdy nie śniliście! Dubaj to miasto pełne kulinarnych niespodzianek. Eksperymentujcie, próbujcie nowych smaków i odkrywajcie ukryte perełki gastronomiczne.
Arabian Tea House to miejsce, gdzie można spróbować tradycyjnej kuchni emirackiej i poczuć atmosferę dawnego Dubaju. fot. travelerdeluxe

 

W Dubaju tanio, a dobrze

 
Dubaj słynie z luksusu i ekskluzywnych restauracji, ale przecież nie trzeba wydawać fortuny, aby spróbować rewelacyjnych dań. Dowodem na to są Food courty, które obecne są w centrach handlowych. Praktycznie w każdym większym centrum handlowym znaleźć można food court, wypełniony różnorodną kuchnią w przystępnych cenach. Na szczególną uwagę zasługuje Time Out Market zlokalizowany w Souk Al Bahar. To nowoczesny targ żywności, usadowiony u stóp słynnego Burj Khalifa (oraz Dubai Mall i Dubajskich Fontann), oferujący szeroki wybór dań z różnych zakątków świata, przygotowywanych przez najlepszych szefów kuchni w mieście. Jest tu wszystko - od tradycyjnych emirackich specjałów po azjatyckie przysmaki, włoską pizzę i amerykańskie burgery. Targ jest urządzony w nowoczesnym stylu, z licznymi miejscami siedzącymi, co sprawia, że można tu zarówno zjeść szybki posiłek w atrakcyjnej cenie, jak i spędzić miło czas z przyjaciółmi. A jeśli chcecie poznać prawdziwy smak Dubaju, zajrzyjcie do Arabian Tea House, jednej z najstarszych restauracji w mieście. Spróbujcie tradycyjnych emirackich dań i poczujcie się jak w dawnych czasach.
 
Warto w Dubaju zwracać uwagę na niezwykle popularne restauracje indyjskie i pakistańskie, oferujące aromatyczne dania - biryani, curry, naan - w przystępnych cenach. Kultowa restauracja Al Ustad Special Kabab serwuje smaki Persji w sercu Dubaju, zachwycając prostotą i autentycznością potraw. Daje szans na delektowanie się soczystym kebabem i aromatycznym ryżem w otoczeniu tradycyjnego wystroju. Położenie w pobliżu Al Fahidi sprawia, że wizyta w tej restauracji to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również niezwykła podróż kulinarna. Prawdziwe smaki Bliskiego Wschodu w sercu Dubaju oferuje Zaroob, palestyńska restauracja przy Sheikh Zayed Road, idealne miejsce na szybki, smaczny posiłek. Serwowane są tu tradycyjne dania - falafel czy fatayer.
Wiele restauracji oferuje też lunchowe zestawy (Happy hour) w niższych cenach. Natomiast lokalnych specjałów za niewielkie pieniądze warto szukać na ulicznych straganach. W niektórych dzielnicach Dubaju, takich jak Deira, jest ich naprawdę wiele. Co ciekawe - w niektórych miejscach, zwłaszcza na targach, można negocjować ceny.
Szukając jedzenia w dobrych cenach, nie omijajcie supermarketów można oferujących gotowe dania, kanapki lub składniki na samodzielne przygotowanie posiłku. Ciekawą opcją na zaoszczędzenie jest też skorzystanie z aplikacji do zamawiania jedzenia. Aplikacje takie jak Talabat, Zomato czy Deliveroo oferują często promocje i rabaty na jedzenie na wynos. Warto mieć przy tym na uwadze, iż ceny w restauracjach położonych w turystycznych dzielnicach są zazwyczaj wyższe

Zrównoważone i zdrowe żywienie w Dubaju


Zrównoważone żywienie to globalny trend, a Dubaj jest jego częścią. Restauracje oferują coraz więcej ekologicznych i lokalnych potraw, a miasto promuje weganizm i ogranicza plastik. To wybór dla tych, którzy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Podpowiadamy, w których miejscach znajdziecie wyjątkowe smaki.
Lowe to restauracja, która dba o środowisko. Ich menu składa się z lokalnych, sezonowych produktów, a kuchnia wykorzystuje tradycyjne techniki gotowania. Restauracja otrzymała Zieloną Gwiazdę Michelin za swoje ekologiczne praktyki. Ich flagowym daniem jest "Żółte curry ze skrawków" – pyszne danie, które minimalizuje marnowanie żywności.
Również restauracja Boca dąży do minimalizacji swojego wpływu na środowisko. Od lokalnych składników po energię odnawialną, wszystko w tej restauracji jest przemyślane i ekologiczne. Ich menu składa się z lokalnych, sezonowych produktów, a dania są inspirowane kuchnią hiszpańską. "Ogród w pustyni" – to niezwykłe połączenie smaków i tekstur, które szczególnie proponują swoim gościom.
W Teible szef Carlos Frunze tworzy wyjątkowe dania inspirowane kuchnią meksykańską i rosyjską, szczególnie polecając "Tartare z wołowiny Garum". Tutejsze menu składa się z lokalnych, sezonowych produktów, a dania są przygotowywane z wykorzystaniem tradycyjnych technik.
Modnie i zdrowo zjecie w Paus Café. To kawiarnia, która dba o środowisko, oferując lokalne produkty i zajęcia wellness. Słynne stały się już ich placuszki z waniliowym sosem, warto przekonać się, jaką mają moc. 

SEVA Experience to centrum wellness w Dubaju, oferujące zdrową, wegańską kuchnię i zajęcia wellness. Restauracja znajduje się w pięknym ogrodzie i serwuje pyszne, sezonowe dania. fot. travelerdeluxe


Niezwykłym doświadczeniem jest też wizyta w SEVA Experience. To holistyczne centrum wellness stworzone z myślą o miłośnikach roślinnej żywności, jogi i dobrego samopoczucia. Wegańska kawiarnia SEVA Table znajduje się w zenowym ogrodzie pełnym zacienionych drzew, rustykalnych drewnianych ławek i półek uginających się od książek kucharskich i jogi. Z zdrowiem jako głównym celem, kuchnia jest wolna od glutenu, nabiału i sztucznych składników, a goście odkryją menu pełne sezonowych sałatek prosto z farmy, wegańskich dań głównych i pysznych deserów.
 
Magdalena Lalik


0 comments: