Dubaj,
Charakteryzuje się połączeniem słodkiej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) z orzechowym smakiem pistacji i chrupiącym elementem. "Prawdziwa czekolada z Dubaju", która zyskała popularność na całym świecie, w tym w Polsce, odnosi się zazwyczaj do czekolady bogato nafaszerowanej właśnie pistacjami. Jej kluczowym składnikiem są często ich chrupiące kawałki, choć często jest to lekko płynna, zielona masa. Zawiera też chrupiące ciasto Kataifi (cienkie nitki ciasta filo) lub inne chrupkie dodatki, które dodają kontrastu tekstur. Często w składzie występuje pasta tahini (sezamowa), która dodaje orzechowego i lekko gorzkawego smaku. Grube tabliczki czekolady zawierają czasami krem waniliowy, daktyle lub herbatę z ciasteczkami. Historia najsłynniejszej czekolady z Dubaju
Afera z najsłynniejszą czekoladą w Dubaju. Czym oburzeni są klienci?
Jest tylko jedna czekolada, którą okrzyknięto "prawdziwą czekoladą z Dubaju". Co takiego ma w sobie czekolada od Fix Dessert Chocolatier? Dlaczego bije na głowę konkurencję, jaka jest jej historia, jak smakuje i gdzie ją kupić w Polsce. Poniżej znajdziecie odpowiedź na te i więcej pytań.
Charakteryzuje się połączeniem słodkiej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) z orzechowym smakiem pistacji i chrupiącym elementem. "Prawdziwa czekolada z Dubaju", która zyskała popularność na całym świecie, w tym w Polsce, odnosi się zazwyczaj do czekolady bogato nafaszerowanej właśnie pistacjami. Jej kluczowym składnikiem są często ich chrupiące kawałki, choć często jest to lekko płynna, zielona masa. Zawiera też chrupiące ciasto Kataifi (cienkie nitki ciasta filo) lub inne chrupkie dodatki, które dodają kontrastu tekstur. Często w składzie występuje pasta tahini (sezamowa), która dodaje orzechowego i lekko gorzkawego smaku. Grube tabliczki czekolady zawierają czasami krem waniliowy, daktyle lub herbatę z ciasteczkami.
Wśród dubajskich słodkości prym wiedzie viralowa czekolada, której twórcą jest Fix Dessert Chocolatier. To ona zdobyła status najsłynniejszej czekolady w Dubaju, stając się prawdziwym hitem na całym świecie.
Historia najsłynniejszej czekolady z Dubaju
Pomysł na słynną dubajską czekoladę zrodził się w głowie Sarah Hamouda, brytyjsko-egipskiej przedsiębiorczyni mieszkającej w Dubaju. W 2021 roku, będąc w ciąży i mając ochotę na wyjątkową tabliczkę czekolady, stworzyła unikalną kompozycję. Połączyła aksamitny krem pistacjowy z aromatyczną pastą sezamową i chrupiącym ciastem filo knafeh, a całość zatopiła w mlecznej czekoladzie. W rezultacie, zainspirowana swoimi zachciankami ciążowymi, Sarah Hamouda stworzyła firmę Fix Dessert Chocolatier, produkującą hitowy smak Dubaju.
Obserwatorzy sieci społecznościowych, jak TikTok czy Instagram, oglądają filmy z czekoladą w roli głównej wiele milionów razy, nagrywają swoje własne reakcje podczas jej jedzenia lub starają się stworzyć własne wersje przepisów.
Czekolada stała się tak popularna, że liczba jej zamówień sięga 500 dziennie. To dużo, bowiem tabliczki są wyrabiane ręcznie, podobnie jak kolorowe wzory malowane na każdej z nich. To sprawia, że wykonujący je zespół ma realne ograniczenia co do liczby, jaką może dziennie wyprodukować.
Gdzie kupić najsłynniejszą czekoladę z Dubaju?
Choć wiele osób jest zawiedzionych, oryginalna czekolada produkowana Fix Dessert Chocolatier dostępna jest obecnie wyłącznie w Dubaju. Firma nie posiada filii w innych krajach.
Ile kosztuje najsłynniejsza czekolada z Dubaju?
Wyjątkowe tabliczki czekolady o wadze 200 gramów, oferowane w cenie 20 dolarów za sztukę. Dystrybucja tabliczek czekolady odbywa się wyłącznie za pośrednictwem serwisu Deliveroo. Sprzedaż rozpoczyna się punktualnie o godzinie 17:00 każdego dnia. Z uwagi na limit 500 zamówień dziennie, czekolady zazwyczaj wyprzedają się w ciągu zaledwie kilku minut.
Problem braku towaru okazał się dla producentów luksusowym zmartwieniem, bowiem klienci są sfrustrowani powszechnym brakiem możliwości zakupu czekolad. To z kolei spowodowało ostrą krytykę całej akcji, postrzegając ją przez niektórych jako cyniczny chwyt marketingowy. A może jednak warto cierpliwie czekać na zakup smakołyku?
Magdalena Lalik
0 comments: