Fabryka Czekolady E.Wedel,
Na 6. piętrze Fabryki Czekolady E.Wedel usytuowana jest kolejna niezwykła atrakcja - taras widokowy oferujący zapierający dech w piersi widok na Warszawę i Jezioro Kamionkowskie. A zapach czekolady, unoszący się z pobliskiej fabryki, dopełni Twoje wrażenia.
Nowa Fabryka Czekolady E.Wedel to efekt współpracy wielu utalentowanych zespołów, którzy połączyli doświadczenie i kreatywność: BiM Architekci (projekt), HOCHTIEF Polska (wykonawstwo), WWAA (wystawa), Lunapark Motion Arts Collective (multimedia), Studio Homework (identyfikacja wizualna) i ARUP (doradztwo inżynieryjne).
Zwiedzanie z przewodnikiem trwa około 90 minut.
100 tysięcy osób w 4 miesiące nie mogło się pomylić. To warszawskie muzeum to hit!
Chcesz poczuć się jak w fabryce czekolady? Już 100 000 osób skorzystało z tej możliwości, odwiedzając Muzeum Fabryki Czekolady E.Wedel. To interaktywna podróż przez świat czekolady, pełna niespodzianek i doznań dla wszystkich zmysłów. Zwieńczeniem niezwykłej podróży po świecie Wedla jest niezwykły taras widokowy przy Alei Emila Wedla 5 na Kamionku
Nowa Fabryka Czekolady E.Wedel, zlokalizowana przy Alei Emila Wedla 5,
to hołd złożony założycielowi tej słynnej marki. Budynek, który swoją
elewacją przypomina tabliczkę czekolady, powstał tuż nad brzegiem
Jeziora Kamionkowskiego, w samym sercu Parku Skaryszewskiego. To nie
tylko muzeum, ale także nowoczesna fabryka, gdzie można zobaczyć na
własne oczy, jak powstają ulubione słodycze. Po dwóch latach
intensywnych prac sypiące się silosy z lat 60., ustąpiły miejsca
nowoczesnej, sześciokondygnacyjnej fabryce czekolady. Inwestycja o
wartości ponad 200 milionów złotych stoi tuż obok słynnej fabryki
E.Wedel. Tym wyjątkowym miejscem jest Muzeum Fabryki Czekolady. Obiekt
ma powierzchnię ponad 8 tys. m kw.
Przygoda zaczyna się już na
poziomie 0, w Przestrzeni Ghanijki, wśród egzotycznych roślin i dźwięków
afrykańskiej dżungli. W tym miejscu odkryć można tajemnice uprawy
kakaowca w Afrce, dowiedzieć się, jak wyglądało życie plantatorów, jakie
narzędzia wykorzystywali i jak zmieniały się metody produkcji czekolady
na przestrzeni wieków. W Przestrzeni Czekoladnika na pierwszym piętrze
zgłębimy tajniki produkcji czekolady, a w Przestrzeni Cukiernika sami
staniemy się twórcami czekoladowych dzieł sztuki. To tutaj, poprzez
dotyk, słuch i smak, odkryjemy wszystkie tajemnice tego wyjątkowego
produktu. Na poziomie drugim czeka na gości prawdziwa uczta dla zmysłów.
Pokój poświęcony Ptasiemu Mleczku® to nie tylko źródło wiedzy, ale też
prawdziwe dzieło sztuki wypełnione miękkimi poduszkami w kształcie
pianek, subtelne oświetlenie i eleganckie wykończenia tworzą wyjątkową
atmosferę.
Wizyta tu daje też szansę na odkrycie tajemnic
produkcji czekolady, zaprojektowania własne opakowania słodyczy, a nawet
podziwiana panoramy Warszawy z tarasu widokowego. W muzeum można nie
tylko podziwiać historię czekolady, ale także zobaczyć na własne oczy,
jak powstają niezwykłe słodkości. Przez szklane ściany widać pracujące
maszyny i czuć zapach świeżo wyprodukowanej czekolady.
To nie tylko
muzeum, to tętniąca życiem fabryka, gdzie tradycja łączy się z
nowoczesnością. Nowoczesna fabryka czekolady E.Wedel to prawdziwa
technologiczna perełka. Na specjalnie zaprojektowanych liniach
produkcyjnych, wytwarzane są m.in. kultowe Chałwy Królewskie, Sezamki i
Baryłki. W pracowni Rarytasów, z kolei, powstają ręcznie robione
praliny, które później trafią do Pijalni Czekolady E.Wedel.
Na 6. piętrze Fabryki Czekolady E.Wedel usytuowana jest kolejna niezwykła atrakcja - taras widokowy oferujący zapierający dech w piersi widok na Warszawę i Jezioro Kamionkowskie. A zapach czekolady, unoszący się z pobliskiej fabryki, dopełni Twoje wrażenia.
Nowa Fabryka Czekolady E.Wedel to efekt współpracy wielu utalentowanych zespołów, którzy połączyli doświadczenie i kreatywność: BiM Architekci (projekt), HOCHTIEF Polska (wykonawstwo), WWAA (wystawa), Lunapark Motion Arts Collective (multimedia), Studio Homework (identyfikacja wizualna) i ARUP (doradztwo inżynieryjne).
Zwiedzanie z przewodnikiem trwa około 90 minut.
Magdalena Lalik
0 comments: