Accor,

Bretania na talerzu: Gala CCIFP – kulinarna podróż do serca Francji

4.2.25 mm 0 Comments

Sofitel Warsaw Victoria po raz kolejny potwierdził swoją rolę partnera prestiżowych wydarzeń, partnerując gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP. Inspirowana urokiem Bretanii gala przeniosła gości w podróż do krainy bajecznych zamków i malowniczych wybrzeży. Wyjątkowe menu, stworzone przez Szefów Kuchni: Pawła Kałuskiego i Ronana Kervarreca, połączyło bogactwo polskiej i francuskiej tradycji kulinarnej, tworząc niezapomniane doznania smakowe.

Gala CCIFP w Sofitel Warsaw Victoria to wydarzenie, które na długo pozostanie w pamięci. Tematem przewodnim była fascynująca Bretania, a menu, przygotowane przez duet wybitnych szefów kuchni – Pawła Kałuskiego i Ronana Kervarreca, było prawdziwą ucztą dla podniebienia. To spotkanie polskiej i francuskiej gastronomii w najlepszym wydaniu fot. Sofitel Warsaw Victoria


Zlokalizowany w samym sercu Warszawy, Sofitel Warsaw Victoria to ikoniczne miejsce na mapie Warszawy. Jako ambasador nowoczesnego francuskiego stylu życia, hotel od wielu lat jest organizatorem i partnerem wydarzeń promujących nadsekwańską kulturę w Polsce.
 
Coroczna gala CCIFP jest jednym z najważniejszych wydarzeń polsko-francuskiego biznesu, w którym uczestniczą prezesi największych firm francuskich i polskich. Wyjątkowa kolacja, atmosfera sprzyjająca nawiązywaniu kontaktów i elegancja spotkania sprawiają, że jest to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń Izby. Tradycyjnie, już od wielu lat wydarzenie odbywa się w prestiżowej sali balowej hotelu Sofitel Warsaw Victoria. 
 
Stawiając na najlepszą jakość i sezonowość produktów, szefowie wyczarowali doskonałe 3-daniowe menu. Na przystawkę podano kraba pająka z sorbetem i bulionem, który był perfekcyjnym wstępem do pierwszego dania głównego: rdzawca z Bretanii z małżami i maślanym sosem. Jako drugie danie główne, gościom podano kogucika z foie gras w sosie winnym z grillowaną sałatą rzymską i ziołami. Dopełnienie menu stanowiły sery oraz bretońskie słodkości.
W procesie serwowania dań dla ponad 500 gości uczestniczyło 25 kucharzy oraz 65 kelnerów. Wieczór uświetniły występy artystyczne oraz zabawa taneczna przy rytmach prosto z Bretanii.

RONAN KERVARREC zdobywał pierwsze doświadczenia kulinarne u boku swojego ojca Albana w rodzinnej Auberge du Toul Douar w Hennebont, w regionie Morbihan, nieopodal Lorient. Od października 2020 roku jest właścicielem butikowego hotelu w St Grégoire, niedaleko Rennes, gdzie prowadzi dwugwiazdkową restaurację MAISON KERVARREC. Po rozpoczęciu kariery jako pomocnik kucharza u Georges’a Blanca w 1991 roku, wspinał się po szczeblach kariery gastronomicznej, współpracując z takimi postaciami jak Guy Krenzer, dyrektor ds. kreacji w Lenôtre, oraz Yannick Alléno. Był szefem kuchni w Royal Mansour w Marrakeszu, następnie w Château de la Chèvre d’Or w Eze Village, gdzie zdobył 2 gwiazdki Michelin, oraz w Hostellerie de Plaisance w Saint-Émilion. Od 2014 roku jest również członkiem Collège Culinaire de France, a w 2012 roku był finalistą Bocuse d’Or France.

PAWEŁ KAŁUSKI doświadczenie zdobywał m.in. w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne. W 1998 został zwycięzcą prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. W 2017 objął stanowisko Executive chef’a hotelu Marriott Warsaw, gdzie miał okazję gotować m.in. dla Prezydentów USA i Polski. Od kwietnia 2022 roku kieruje kuchnią hotelu Sofitel Warsaw Victoria, a od 2023 r. jest członkiem Akademii Bocuse d’Or Poland. 

ml

0 comments: